marți, 25 august 2009

Dincolo de timp

Nu imi plac ginganiile.

Dar nici nu ma deranjeaza foarte mult daca nu sint la mine in casa.
Si nici in casa nu m-ar deranja daca ar sta in colturile lor si sa nu imi intre in nas ochi si alte orificii.

Si dintre ginganii, multe sint chiar simpatice, cum ar fi gargaritele, lacustele, greierii, si multe altele, chiar unii paianjeni. Dar unele ginganii imi provoaca reactii de repulsie, in special gindacii negri de prin subsoluri. De ce se intimpla sa ma deranjeze prezentza lor, nu ma intereseaza prea tare. Constat ca asta e realitatea, si in consecinta actionez pentru a preveni prezentza lor, si anume am chituit gaurile de pe linga tzevi, pe la tocuri de usa, am pus benzi de burete la tocuri, plase la geamuri, si sint in principiu ferit. La mine in casa nu e invazie.

Nu e invazie, dar asta nu inseamna ca nu apar intrusi. In baie sau bucatarie daca la citeva luni nu apare unul incep sa le duc dorul. Imi asa dor de ei, ca cum apare unul cum sar pe el de bucurie. Si saracu ramine lat de uimire.

Dar in dormitor e mai ferit, si cu tote astea, acu vreo 20 de ani, ma trezesc deranjat de un zgrepzanat pe undeva pe aproape. Aprind veioza si pe ziarul lasat linga perna vad ditai gindacu negru. Il injur eu suculent ca m-a prins in pozitie nepotrivita pt ce urma. Ca era cam neplacut pt mine sa ies din scutece, sa incep sa il fugaresc prin pat, sa scot piciorul sa il lovesc fara sa ma scol era prea improbabil pt stadiul meu de anchilozare, sa il prind cu mina brrr, scirbos, sa il stilcesc, oricum insemna sa spurc ceva prin pat, asa ca procedez pasnic, deschid cutia de sah, care era in pat linga ziar, il iau pe musafir cu tot cu ziar, il plasez in cutie, si il las sa citeasca in continuare ziarul. E drept am fost cam plin de sarcasm, si nedrept cu bietul de el pt ca in cutie, destul de bine etansata, mai mult ca sigur era intuneric. Dimineata l-am luat si l-am dus la piscina cu jacuzzi. Noi ii zicem veceu.

Revenind in actualitate, acu vreo doua zile stateam aici, pierdut in lumea asta virtuala cind aud ceva zgreptzanind pe undeva prin camera. Fac marunt din buze, si imi continui de ale mele. Mi-e lene sa ma apuc sa il vinez printre toate cite sint claie peste gramada, si cum nu era prea insistent l-am iertat. A tacut si am uitat de el.

Trec orele, dau stingerea, ma intind si cind sa incep sa sforai porneste o biziitoare pe undeva pe sus. Na ca nu era gindac de bucatarie ci cine stie ce alta bizdiganie cu aripi venita de afara. Si nu ii era de ajuns ca imi incalcase teritoriul, dar ma mai si polua fonic cind eu trebuia sa dorm. Aprind veioza si o vad fincd opturi pe tavan.

Imi blestem zilele si noptile, si ma gindeam cu naduf ca acu tre sa ma scol sa o vinez. Chior de somn aveam senzatia ca e o chestie mare precum un tzintzar mascul, dar mai dolofan. Si in timp ce inca ma gindeam ce arma sa caut ca sa pot sa vinez chestia aia, constat ca se aseaza cuminte pe perete deasupra usii. Ok, in pozitia asta e bun si un ziar, dar nu am nici unziar la indemina asa ca ma intind spre biblioteca, dar cartile astea sint cam nepotrivite, prea groase si de format mic sint la fel de zvelte precum o caramida. Nu prea manevrabile. Si inn plus nu prea voiam sa imi murdaresc nici una dintre cartile nu tocmai ieftine. Dar nu stiu cum, era acolo si o cartulie subtirica, ciugulita de pe la anticariat, pe care nu mai retin daca am citit-o sau nu, dar titlul suna interesant. "Aventura dincolo de timp". Nici nu stiu ce cauta in raftul cu cartile ce isi asteapta rindul la citit. Cred ca a fost o intreaga conspiratie ca eu nu tin minte sa o fi pus acolo :)Pun mina deci pe arma galbena, o manevrez usor sa vad cit e de echilibrata, si se lipeste perfect, nici prea grea nici prea usoara, nici subtire dar nici groasa parea facuta exact pentru ce imi trebuia. Acum inarmat, sperind ca inamicul sa nu isi ia zborul pina ajunge in raza armei, cu o miscare fluida ma dau jos din pat, fac un pas il fac pe al doilea in timp ce celuloza inmagazineaza energie cinetica, si insecunda urmatoare, aflat la confluentza actiunii mele criminale cu indiferentza zidului pe care isi gasuse sa se odihneasca, personajul nostru termina aventura, si ajunge dincolo de timp.Apucasem sa vad titlul cartii, si savurez coincidenta pe parcursul a celor doua secunde cit imi trebuia sa reajung la orizontala, am timp sa o si blestem un pic pe biata plosnitza de cimp, (reusisem sa identific mai bine intrusul), pentru pata ce urmeaza eventual sa ramina pe peretele proaspat varuit acum zece ani, si deja pluteam pe undele alfa, posibil visind ginganii.

Niciun comentariu: