miercuri, 15 aprilie 2015

A avea sau a nu avea. (bani, timp, sau mai ştiu eu ce...)

Cu toții ne lamentăm, sau poate nu chiar toți, or mai fi unii care nu pierd timpul cu văicăreli. Dar cert e că majoritatea o facem, și încă des.

Cea mai frecventă lamentare este...
-Nu am bani. A doua din top...
-Nu am timp.

Sau o fi invers? Chiar nu am făcut nici o statistică, am zis așa la plesneală, la intuiţie. Dar oricum nu contează, cele două fiind cam echivalente, time is money, nu?

Hai s-o vedem p-aia cu timpul. Cum adică nu ai timp? Ai exact acelaşi timp pe care îl are orice om sau fiinţă vie de pe Terra, 24 de ore zilnic, 365 de zile şi vreun sfert anual. De ce să te plîngi cînd ai ceva exact cît are şi restul lumii. Te poţi lamenta că nu ai tot atîţia centimetri ca vecinul, (în inălţime, sau isteţime ori prin alte părţi), sau poate degete, ochi ori membre dacă ai lipsă la inventar. Oricum te lamentezi de pomană, dar măcar ai dreptate. Dar să te plîngi că nu ai timp e ca şi cum te-ai plînge că nu ai aripi, sau coadă, eventual trompă. Nici un om nu are din astea, de ce ai avea tocmai tu? Ei, drept îi că unii au coadă, dar crede-mă, nu sînt tocmai fericiţi pe tema asta.

Da, mai sînt cazuri, nu tocmai rare, cancere, ciroze, boli genetice sau alte minunăţii la care doctorul te anunţă că ţi-e sorocul aproape. Da, atunci nu prea mai ai timp, nu cît restul lumii. Dar nu e vorba de cazuri speciale aici.

Aici e vorba de drămuirea timpului, de organizarea lui, de acordarea de priorităţi. Nu poţi spune că nu ai avut timp să ştergi praful, să îţi ajuţi prietenii, sau să te joci cu copii, dar poţi spune că (pentru moment, poate) astea nu au fost în lista ta de priorităţi.

Şi acum cu banii. Nuambani este un sport naţional, dar ce zic eu, e mondial şi nu de azi de ieri. Amuzant la sportu ăsta e că e practicat cu precădere de cei cu vînă, mai ales la nivelul de bugete naţionale, şi mai ales cînd e vorba de chestii vitale.. hai să zic doar de învăţămînt.

Deci ce e banul ăsta? E vreo chestie divină precum sămînţa de dovleac, răsoare salată şi tot restu ce creşte sub soare? Că da, poţi spune că nu poţi face agricultură dacă nu ai sămînţă. Cîrcotaşii îmi vor spune de ciuperci cartofi viţă de vie sau alte alea...., dar hai să nu căutăm sămînţă de scandal semantic. Banul nu e ceva miraculos pe care îl pui în pămînt ca să crească ce vrei tu.. cînd vine ploaia. Banul e doar un mijloc de a îl convinge pe altul să facă în locul tău ceea ce tu nu poţi sau nu vrei să faci.

Ăia au autostrăzi, industrie sau case mari pentru că le-au făcut, pentru că au avut putere şi voinţă să le facă, nu pentru că au bani. (Că au prostit pe alţii să le facă, în unele cazuri... da, dar să nu ne legăm de detalii)

Deci corect este să spui "nu sînt în stare să " în loc de "nu am bani să..."

Niciun comentariu: