miercuri, 2 octombrie 2019

Nu vreau un nou telefon

-Și în nici un caz nu mă apuc să îmi iau un telefon nou, deci ce alte opțiuni există?
-Dar de ce nu un telefon nou? Toți operatorii oferă telefoane gratis.
-Am auzit eu de telefoane gratis la Orange, și nu știu eu cît de gratis sînt, că n-am crezut niciodată în poveștile astea cu gratisul, discountul, oferta, vinerea verde și alte abureli. Dar oricum eu sînt la Digi, și nimic nu e gratis, și oricum cele la ofertă sînt cu trecere la plan tarifar superior, așa că îl plătești, fii fără grijă.

Dialogul de mai sus a avut loc într-o filială BCR și a fost inițiat de faptul că serviciul de online banking nu mai poate fi accesat cu parolă ci doar cu token. Mai precis eToken, și ăsta trebuie instalat pe telefon. Dar androidul meu este cu două zecimale prea bătrîn.

În fine, se pare că oricum, nu e nevoie decît o singură dată de eToken, ulterior funcționînd cu parolă în continuare. Rămîne să găsesc un telefon de împrumut, activez, și scap. Nu găsesc, așa că în disperare de cauză încerc pe un emulator, deși dacă nu a mers pe telefon curat, cele rootate fiind innaceptabile, pe emulator nici atît nu mă așteptam să meargă. Surpriză, a mers din prima.

Înapoi la bancă să iau codurile de activare. Dar din vorbă în vorbă ajungem iar la telefonul nou, pentru că nu-i așa, poate că aplicația s-a păcălit de s-a instalat, dar la generarea codurilor nu va funcționa. Asta e, ghinion de neșansă, nu merge, trec înapoi la plata prin bancomat și gata. Dar amicul parcă necăjit de situația mea nefericită de a sta fără telefon nou, a tot insistat. Chiar am rămas surprins de expresia de dezamăgire ce i-a trecut pe față cînd am spus că eTokenul s-a instalat pe emulator. Mă așteptam să îl bucure informația, sau măcar să rămînă indiferent.

-Se dau telefoane gratuite.
-Iar mă iei cu astea, am spus clar că nu sînt gratis. Și nu e vorba numai de asta, ideea e că nu mai vreau nou, că tot ce vine nou vine cu probleme noi, și deja e e o chestie de psihic, ca să nu zic psihiatrie.

E de înțeles, chiar dacă reținuse discuția mea din atîtea cu alți clienți, nu era de așteptat să rețină și faptul că eu știu că gratis nu e gratis. Am încercat să îi explic cum stă treaba cu lucrurile noi, dar evident nu era timp acolo, chit că nu mai era nici un client în spate. Dar și chiar în cele două scurte exemple m-am lovit de bariera creierului prea saturat. Așa cum creierul meu este saturat și nu mai vrea lucruri noi, și al lui este saturat de discursurile altor imbecili ca mine care refuză ce este nou, și ceea ce spuneam eu se oprea undeva prin cine știe ce buffer. Am dat exemplul cu cretinitatea schimbării parolelor cu altele din ce în ce mai complicate, lucru care chinuie teribil utilizatorul, dar care este absolut inutil. Nu a reacționat, și pentru că deja mă ambalasem, am renunțat, dar pentru că l-am văzut rămas necăjit că nu mi-am luat telefon nou, voi explica aici pe îndelete de ce nu vreu telefon nou, și dacă are chef, poate citi asta cînd are timp și nu este presat de alte informații. 

Deci...


  • Nu vreau telefon nou, pentru că nu îmi trebuie telefon nou. Mai că aș trece pe dumbphone înapoi, pentru că nici pe ăsta nu l-am luat decît ca să îi ajut pe alții. 
  • Telefonul nou nu este gratis, pentru că pe undeva tot îl plătești chiar dacă ești fraier și ai senzația că e gratis.
  • Chiar dacă cumva e chiar gratis pentru tine, e de fapt plătit de alți fraieri, și nu mă interesează să profit de asta ca un milog.
  • Și chiar dacă ar fi gratis căzut ca meteoritul din cer, tot nu m-ar interesa, pentru că nu îmi trebuie. 
  • Nu vreau un telefon nou nici dacă sînt mituit și cu un abonament gratis, adică cu alte cuvinte mi se dau zece euro lunar ca să poluez planeta cu încă un telefon. E drept, poluarea asta e doar o miime de milionime din cea generală, dar ecologist de mucava ce sînt, prefer să nu o fac, chit că practic nu contează. 
  • Dacă aș fi mituit cu zece mii de euro pe lună, mi-aș călca pe vagile principii de ecologist și aș primi un telefon nou. Dar asta cu siguranță nu se va întîmpla, deci rămîn așa cum am stabilit, la telefonul cel vechi.
  Și pentru a nu fi înțeles greșit, e nevoie de cîteva explicații.

Nu sînt contra progresului, ba chiar dimpotrivă, dar cu conbdiția ca progresul să se justifice. De exemplu am fost al treilea dintre amărîții din Galați, beneficiari de ajutor de handicap care a solicitat trecerea de la primirea banilor prin mandat la cea prin cec bancar. Ulterior am solicitat la trecerea pe card cînd acestea au apărut. Plata pe card nici nu fusese implementată cînd am solicitat-o, și funcționara chiar agasată de insistența mea, a spus că asta nu va fi posibil niciodată. Se temeau că crapă mușteriul și familia va ridica banii din cont ilegal. I-am zis ofticat, cucoană, cu toată opoziția ta, să știi că va veni vremea cînt toate vor fi plătite pe card. Cu internetul la fel, mă bîzîiam pe linii telefonice cînd nu apăruse încă nici un provider în Galați. Și am fost întotdeauna de acord cu ceea ce e nou, dar și util.

Dar prea rapid s-a dat în consumism, și ni se tot împing pe git lucruri noi, insuficient testate, și prea des chiar inutile. De exemplu chiar smartphonul. Evident la început era prea scump, dar nici nu îmi trebuia. Apoi s-a ieftinit, și tot țugulanul se dădea la ecran mic. N-am înțeles nici o secundă de ce ar trebui să mă chinui pe ecranul cînd palma cînd mă pot lăfăi pe unul cît juma de ușă.  Că deh, pot să îl iau cu mine. Lasă că nu e nevoie să îl iau cu mine, îmi fac treaba acasă liniștit iar cînd plec fac ceea pentru ce am plecat. Sigur sînt destui cei ce au nevoie de mobilitate, dar nu toate babele. De fapt din cauza tuturor celor nechemați, care și-au luat jucării mobile, dar nu aveau habar să le folosească, am cedat psihic și mi-am luat și eu. Pentru că chiar dacă nu aveam, deci nu știam cum se manevrează, toți veneau la mine să îi rezolv.  Ce să rezolv dacă nu știam cu ce se mănîncă. Și așa că mi-am luat ca să învăț.

Închei povestea precizînd că eToken funcționează pe emulator, deci în finbal nici telefon nou nu îmi iau, nici înapoi la bancomat nu trec.

Și apropo de lucruri noi, cică mai bune, bune pe dracu. Și eTokenul ăsta a fost făcut parcă cu întenția de a îi chinui pe utilizatori. dar asta e deja altă poveste.

Niciun comentariu: