miercuri, 20 martie 2013

z <=> y

Te-ai întrebat vreodată de ce pe tastatura românească y este schimbat cu z ?

Logic au pus ăî şţ în loc de [];', deci au trebuit să facă manevre pentru a scoate alte semne mai putin utilizate,
dar ce treabă au şi y? Ori e o eroare, ori a glumă idioată e celui ce a compilat dllul respectiv, şi se perpetuează pentru că nu se face destul scandal pentru a ajunge zgomotul şi la MS. Voi aveţi idee care e adevărata cauză. Chiar sînt curios.

În fine, indiferent de cauză, este o chestie care m-a agasat de cînd am început să folosesc tastatura ro. Problema se poate rezolva şi la nivelul meu de novice construind un TSR care să preia caracterele şi să afişeze ce trebuie. Dar nu mi-am bătut capul. Totuşi, nu înţeleg de ce nu mi-a trecut prin cap să văd dacă a rezolvat altcineva problema mai eficient, sau mai elegant.

Şi chiar există soluţia, şi încă de acum vreo 8 ani. O găsiţi aici pe situl lui secărică, un băiat deştept care ne scoate gratis din necaz. Soluţia este elegantă, practic rescriind acel dll/driver scris de MS.

Nu înţeleg de ce nu este mai cunoscută această rezolvare. Îmi fac partea mea de datorie de a îi face publicitate aici şi printre amici. Poate ajută,  cît o mai fi  XP prin zonă.

2 comentarii:

LgIulian spunea...

Salutare :)

Uite eu am auzit ca romanii asa au avut tastaturile la masinile de scris si ca tastaturile fizice in limba romana au pozitiile de la z si y inversate.
Deci nu-i de vina Microsoft. Intr-un fel ma bucur pt. ei ca de multe ori si-o "iau" nemeritat :)

Costel Pintilie spunea...

Da, ar fi o scuza, o explicatie a anomaliei, dar asta nu elimina vina. Faptul ca undeva in istorie era o anomalie, nu ma face pe mine, sau tine, cel ce a utilizat doar tastatura standard actuala, sa nu fie agasat de pozitia pe dos. Deci cind a decis pozitionarea, gagauzul care a decis, angajat MS, implicit MS, trebuia sa gindeasca, cu ce pozitionare e obisnuit utilizatorul? cea din istorie?, sau asta actuala? Un simplu chestionar probabil era suficient pt a afla realitatea. Si ca tastatura ro e tot pe dos... oare nu e dupa layoutul MS impus?, era tastatura ro inainte de acest layout, nu stiu. dar daca era, ok e o scuza mai valabila, dar totusi absolut insuficienta. Se putea face si acest layout, pe dos si cel pe care il consider eu normal, si eu gagauzul care nu stie sa scrie un driver, si alte milioane ca mine , nu se chinuiau...