Dacă ai petrecut suficient timp pe internet, sau citind ziare și reviste de cultură generală cu siguranță ai dat de acel așa zis studiu în care se zice că nu contează în ce ordine sînt literele în cuvînt, pentru că vei înțelege perfect textul.
Dacă nu știi despre ce vorbesc, iată un exemplu.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Pe bzaa uonr sudtii ale ueni uvetsniariti egzlene, nu are intortmapa in ce odnrie satu liertele itnr-un cvunat. Imatpornt etse ca pmria si umtlia lireta sa fie la lcoul pitovrit. Rtseul leilretor pot sta in ocire odrnie si tustoi ptoi ctii. Atsa e psboiil prnteu ca noi ctiim cunelvite irngtei si nu letira cu ltirea.
Ai reusit sa citesti? Am inceput direct cu testul pentru a avea efect maxim. Acum am sa incerc sa explic ce e cu primul paragraf
Este o traducere a unui text in engleza care circula pe internet de prin 2003, deci e posibil sa-l mai fi vazut pana acum. Nu face altceva decat sa demonstreze ca este suficient ca prima si ultima litera a unui cuvant sa fie la locul lor pentru a putea sa-l citim. Altfel spus, cand citim un cuvant ne uitam doar la prima litera, la ultima litera si la lungimea aproximativa (asta in cazul in care este un cuvant le lungime mica (2-4 litere) sau medie (5-9), pentru ca un cuvant gen srnlecomaodietaidsoitn e mult mai greu de citit (de fapt pentru unii e greu de citit si in forma corecta, sternocleidomastoidian).
Mai multe informatii si texte in alte limbi poti gasi pe mrc-cbu.cam.ac.uk/.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Da, limbajul, și creierul sînt chestii complexe. Nu citim pe litere, creierul anticipează, Nu tot procesul este conștientizat. Și așa apar unele iluzii. Probabil ceva în genul iluziilor optice. Deseori e vorba doar de analfabetism, cînd scrii de exemplu ciapă. Dar alteori greșelile sînt la un nivel ceva mai complex.
În cazul meu a fost vorba despre titlul unui manual de prin clasa a cincea sau a șasea. Deja știi despre ce manual vorbesc. Povestea mea are același titlu. Dar eu timp de un an am citit cu totul altceva. Avînd în vedere introducerea probabil poți ghici ce vedeam eu. Dacă nu ai ghicit din prima fără să întreb, îți mai las cîteva secunde să ghicești. Nu e complicat, dar, în fine, dacă nu ai văzut calamburul... Istoria elevului mediu. Nu am idee cum de am picat în capcana asta. Este foarte posibil ca să fi fost victima unei glume banale. Cineva a spus în glumă titlul eronat și eu din viteză l-am luat de bun, după care privind la manual am citit întodeauna la viteză, nu pe litere. Nu am fost un elev strălucit, la anumite capitole fiind chiar retardat. Dar în materie de citit nu am avut probleme, Nu am citit cu degetul, sau pe litere. Și acest automatism mi-a fost fatal în acest caz. Timp de un an eu am crezut că studiez o istorie dedicată elevului mediu. Da, a doua variantă ar fi că există grădiniță școală generală, șoală medie, liceu, facultate universitate, creierul meu a aproximat greșit cuvîntul, calamburul venind din eroare, nu conștient de la un glumeț. Și timp de un an eu asta am citit, și cu siguranță am și pronunțat cînd o fi fost cazul. Și nimeni, dar absolut nimeni nu a observat, corectînd automat ce a auzit, sau dacă a observat, a ignorat crezînd că glumesc.
Dar la sfîrșitul anului cînd eram deja pe cale să predăm manualele, fratele meu mai mare a observat. Nu eram noi în relații de amiciție, el fiind o vită, după cum spunem noi pe românește. Dar uneori mai schimbam cîte o vorbă. Locuind în aceeași cameră era inevitabil. Și nu știu cum vine vorba de manualul de istorie. Se oprește și mă întreabă..
-Despre ce manual vorbești?
-Manualul de istorie al elevului mediu.
-Elevul mediu?
-Da.
-Ești sigur că este vorba de elevul mediu?
-Da.
-Elevul?
-Da.
-Adu manualul șă văd și eu.
-Noroc că nu le-am, predat încă, uite.. Istoria Elevului Mediu.
-Mai citește o dată.
-Istoria Elevului Mediu.
-Citește pe litere.
-I S T O R I A E..........
Și a căzut cerul pe mine. L nu era acolo.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu