miercuri, 5 iunie 2019

O pomană de 20 de mii de lei

Se dau multe pomeni în România, poveste lungă, pe care oricum nu o știu prea bine.

Uneori sînt doar o iluzie, alteori te costă prea mult, sau nu prea ai putere să profiți de ea, cum ar fi de exemplu subvenția pentru un automobil electric. E o subvenție dolofană, de zece mii de euro, dacă rețin corect, dar nu mai mult de jumătate din prețul automobilului. Deci tot trebuie să scoți din buzunar zece mii.  E drept, automobilul electric te va costa mai puțin ulterior, deci recuperezi din cheltuială în timp, dar dacă nu îl iei ca să faci taxi, să îți scoți banii în cîțiva ani, nu prea se merită cheltuiala dacă nu ești ecologist înflăcărat.

Dar iată acum o subvenție care merită luată în seamă. E drept poți profita de ea doar dacă locuiești la casă, pentru că e vorba de subvenție pentru panouri solare, și nu poți avea așa ceva la bloc.

Subvenția este dolofană, de 20 de mii de lei, maxim 90 % din costurile eligibile. Mă tot uit de ani buni la sistemele solare și greu se apropie momentul cînd se merită să te încurci cu ele dacă nu ești ecologist înfocat. Recuperarea se face după prea mulți ani. Și inițial cînd era vorba de un deceniu, chiar trebuia multă bunăvoință, să te arunci la așa o cheltuială. Acum prețurile au scăzut mult, și în anumite condiții îți recuperezi banii chiar și în  trei ani. Dar tot ai o cheltuială inițială considerabilă.

Anul acesta a apărut și la noi posibilitatea de a injecta surplusul în rețea, dar nu tocmai convenabil, pentru că se face la preț de producător, adică o treime din prețul de consumator. Deci automat îți triplează timpul de recuperare al banilor. Pe de o parte e de înțeles, nu poți primi pe energia furnizată prețul pe care îl plătești pe cea consumată, pentru că ăla include și niște costuri de transport, și un TVA,  Pe de altă parte poți spune că nu te interesează prețul, ci că vrei înapoi exact cît dai, bagi ziua un kw în rețea primești seara unul înapoi. Și de ce cost de transport, că doar ce dai tu se duce la vecinul de peste drum, nu la Turnu Severin. Și chiar dacă tu seara ar trebui să plătești transportul, de fapt ziua vecinul deja a plătit acest transport cînd a plătit la preț de Kw adus de la Turnu Severin, și așa ar fi corect, dacă sistemul energetic financiar și politic ar merge pe ideea de ecologie. Dar din nefericire se merge pe ideea de profit, așa că vei vinde kilowatul cu 21 de bani și îl vei cumpăra cu 64. Oricum e mai bine decît să îl stochezi cu baterii. În final, bateriile te vor costa dublu.

Dar acum statul îți plătește practic sistemul fotovoltaic, deci nu mai ai motiv de nemulțumire. E drept, trebuie să mai contribui și tu cu vreo două trei mii de lei, dar suma nu este prohibitivă, și oricum va fi recuperată în maxim trei ani, chiar la prețul mic de producător. Și să nu uităm, sistemul e garantat un sfert de secol, timp în care îți va aduce banii înapoi înzecit.

Subvenția este asigurată de stat, și probabil poate fi obținută pe mai multe căi, dar eu am văzut doar această ofertă... https://fotovoltaic.honest.ro Sistemul subvenționat este de 3 KW, În zonele mai însorite se poate produce și 2 MW anual pe KW instalat, dar în zona noastră geografică este cu vreo treime mai puțin. Asta ar însemna vreo 800 de lei recuperați anual, dacă nu consumi nimic, și totul este injectat în rețea. Dar dacă ai un consum mare ziua, de exemplu aer condiționat sau pompe de irigații, practic recuperezi investiția într-un singur an. Probabil adevărul e pe la mijloc, adică recuperezi cheltuiala după un an și jumătate, și ulterior ai un profit de vreo 1500 anual. Nu crezi că se merită?

Niciun comentariu: