Ăsta cică a fost un experiment, dar pare mai mult banc, deși are o logică clară și poate chiar a fost un experiment real.
Cîțiva cercetători au studiat comportamentul unui grup de maimuțe închise într-o cușcă. Într-un colț era plasată o scară, iar în vîrful scării era mereu o banană apetisantă. Evident nu se putea să nu fie observată la un moment dat, și atunci banana era culeasă și mîncată. Problema era că banana era o capcană care declanșa în toată cușca un puternic duș rece. Maimuțele au observat corelația și au început să evite acea banană. Mai era de mîncare, nu era ultima banană. Unele maimuțe fiind mai puțin perspicace au continuat să urce pe scară și să provoace neplăcute dușuri reci. În consecință celelalte maimuțe au început să administreze măsuri preventive, adică bătaie celor ce se urcau pe scară.
După o vreme, cînd obiceiul a devenit lege, o maimuță a fost scoasă și în locul ei a fost adusă alta. Evident scara a fost un punct de atracție, dar instant s-a ales cu o chelfăneală. Nu a apucat să știe ce e ăla duș rece, dar a reținut că a urca pe scară echivalează cu ceva vînătăi așa că a evitat scara.
În timp, una cîte una au fost schimbate toate maimuțele. Nu mai era nici una dintre maimuțele originale, nici banană nu mai era în vîrful scării, deci nici dușuri reci nu mai apăreau, dar tabuul scării s-a păstrat. Orice maimuță încerca să se urce pe scară se alegea cu un caft pe cinste. Asta se cheamă memorie colectivă. Subiecții inițiali nu mai erau în zonă, cauza nu mai exista, dar memoria s-a păstrat. Obiceiul s-a păstrat chiar dacă nu mai era motivație.
Pe românește ar fi... Iei bătaie pentru că așa e treaba pe la noi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu