Apar pe net o grămadă de năzdrăvănii, majoritatea doar din dorința reporterilor sau a celor ce trăiesc din clickuri de a atrage atenția cititorului. Multe sînt doar posibile soluții la unele din problemelor zilei de azi, soluții aflate încă în cercetare, dar fără șanse de a deveni viabile economic. Cum ar fi de exemplu curentul electric obținut din plante. Cineva a cercetat chestia asta, s-a dovedit că produce curent, dar extrem de puțin, dar asta nu a împiedicat pe reporteri să exagereze povestea cît se poate pentru a mai stoarce un click două din credulitatea cititorului. Ba s-a găsit unu să pornească și o afacere pe Kickstarter în care vindea un ghiveci cu o plantă care cică încarcă mobilul.
Chiar și publicațiile seriosase au început să mă oboasescă cu titlurile gen... posibil breackthrough. Sînt o mulțime de posibilități tehnice, unele sînt cercetate din curiozitate, sau pentru chestii de nișă, dar sînt prezentate cu atîta entuziasm, de îți vine să crezi că peste cîțiva ani vine raiul pe pămînt. Una era de exemplu cum că se poate transmite informație pe rețeaua electrică, deci nu mai tragi cabluri pentru net. Dar trec anii, și îți aduci aminte de una și de alta și te miri unde au dispărut. Da, este un obicei modern, titluri sforăitoare, apoi ceva umplutură de articol. Toată lumea citește titlul, cade pe spate și dă mai departe. Cîțiva fraieri ca mine chiar citesc și se mai scarpină în cap. Și e obositor să citești atîtea hoaxuri, adică gogoși. Soluția este să elimini publicațile care fac abuz de chestia asta. Beleaua e că unele ajung și în publicații serioase precum TED. Îmi aduc aminte de două, una era cu transmiterea de informație prin becurile cu led și receptată prin panou solar. Logica e simplă, mai multă lumină, mai mult curent, și alternezi alimentarea becului, care produce variație în outputul panoului solar, care citit de un soft poate transmite informație. Asta la TED!!!. M-am lăsat prostit o vreme pînă am realizat că latența din sistemele respective cu siguranță nu permite o lărgime de bandă suficientă. Se preciza că merge cu produse din comerț. Alta a fost cu un puști care a creat cică un gel din alge sau nu știu ce plante care cică oprește în cîteva secunde orice hemoragie. Am tot așteptat să apară pe piață, au trecut anii, am văzut-o și la TED, și tot se tărăgăna pînă a dispărut în ceață. La asta nu am suficiente cunoștințe pentru a intui dacă e cioacă sau nu, dar studiind informația de pe net, cam aș zice că e un scam urît. O puteți căuta și vedea ce s-a mai ales de ea. cuvinte cheie Joe Landolina, și stop bleeding gel.
Toate ca toate, dar în materie de energie și stocarea ei se anunță străpungeri la fiecare cîteva zile. Răsună lumea de străpungeri, dar lumea merge tot pe plumb și litiu. Ba e pe zinc, ba tot pe litiu dar în altă formulă, ba e solid state, ba e lichidă, vine străpungerea și dă giguștiucu pe spate. Recent am mai azit de una, un fel de fuel cell. Și cumva e pusă doar pe o mașină sport numită Quantino. Văd știrea pe canale serioase, dar săpînd un pic în detalii, ceva chestii tehnice nu se lipesc. Mai sap un pic și văd că de fapt totul e orchestrat de Nunzio la Vecchia, care la origine cică producea muzică pentru lifturi, mai apoi a mai inventat ceva, nu mai rețin exact ce, parcă un panou solar revoluționar, care a dispărut în neant. Deci cam miroase puternic a scam. Dar oamenii cad pe spate, pentru că da, vedem titlul, gata cu mașina electrică, vine mașina cu apă sărată. Și asta era acum doi ani. Omu cică nu poate dezvălui detalii pentru că patentul e în lucru. E în discuție cu automakeri. Anii au trecut, dar nimic nou. Țineți minte quantino și Nunzio și mai verificați peste cîțiva ani.
Oricum, toată povestea de mai sus e doar prologul. Ce vreau eu să prezint aici este o altă străpungere, cea a supercapacitoarelor. Astea chiar funcționează, sînt în mică revoluție de cînd cu grafenele. Vedem chestii serioase precum asta, https://youtu.be/KQ2Eo6wl5r0 Și aici se explică clar, supercapacitoarele complementează acumulatorii, nu îi pot înlocui. Se fac și experimente, ca aici unde se vede că mașina pornește. și nu doar o singură dată, https://youtu.be/z3x_kYq3mHM, și chiar dacă supercapacitoarele sînt mai scumpe, avînd în vedere că rezistă cu mult mai mult, pe termen lung ieși mai ieftin decît să tot schimbi bateria cu plumb.
Și pe ideea asta, iată și știrea care te dă pe spate. Spercapacitorul, rezervorul de combustibil al viitorului. https://youtu.be/3K8JIC-ov_Y Noi știm că nu merge, nu încă cu tehnologia de azi, dar iată vine cineva care spune că a rezolvat problema, și chiar a scos produsul pe piață. Prezentarea pare convingătoare. Chiar mă convinsese, dar la urmă omu zice că tot ce mai trebuie este să îl creadă lumea. De ce să îl creadă dacă produsul e valabil? Nu trebuie să creadă ci doar să vadă produsul. Alte filmulețe care prezintă produsul sînt următoarele, unde un partener al celui cu supercapacitoarele pune la dispoziție soluții de stocare a energiei bazate pe modulul numit Sirius. https://youtu.be/WFef1VJHUaU. Altă prezentare. https://youtu.be/V6gRp-COMHs. Aici vedem demonstrația cu un motostivuitor. https://youtu.be/Rm69TFxicfM. Mai vedem și o demonstrație prea tehnică pentru nivelul meu, din care nu am înțeles mare lucru. https://youtu.be/7qSNG7nUQbQ. Mai vedem și o prezentare publică la un show ceva. https://youtu.be/SlwFkagsjd4. Vizionarea filmulețelor de mai sus conduce la ideea că acest produs este mai ieftin decît acumulatorul cu litiu, și are o mai mare capacitate de stocare, dar vizitarea linkurilor unde spune că produsul poate fi găsit nu duce la detalii despre preț, ci cel mult la niste grafice cu detalii tehnice. Căutînd după cuvinte cheie, google duce totuși la un magazin care are produsul. https://solarbatteriesonline.com.au/product/sirius-energy-storage-capacitor-module-3-55kwh-48v/.
Vedem astfel că un modul de 3,5kW costă cinci mii de dolari, probabil australieni, dar tot iese un pic peste o mie de dolari pe kW. Și la powerwall, dacă nu am citit greșit prețul e la jumate, sau cam același dacă am citit greșit. Iar la greutate, de asemeni sirius e dublu decît Tesla. Aici e clar, nu am avut ce greși. Da, la chestia cu prețul mai mic o spune pe undeva prin filmulețe e chestia cu ideea că ține 45 de ani deci în juma de secol ieși mai ieftin. În fine ideea finală este dacă produsul e realist sau ceva pute. Pentru a lămuri situația priviți acest test făcut de nișțe oameni care se pricep. https://youtu.be/tD7MXTfumJs. Sînt chestii tehnice acolo, deci sînt depășit. O chestie e clară totuși. Cei care testează spun că pierderea prin încărcare este mult prea mare, nu e conformă cu publicitatea făcută, dar Paul Wilson, partenerul celui de la KiloWattLabs spune într-un comentariu că testul este făcut pe un model mai vechi care nu era la performanțele celui actual.
Acum rămîne la latitudinea cititorului dacă SiriusCapacitors este un produs revoluționar sau dimpotrivă.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu